Logo
TABURETKA.UA Київ
Чи правильно ми визначили Ваше місто: Київ?

Відвідайте наш салон

Ергономіка кухні для початківців: все, що потрібно знати
Ергономіка кухні

Ергономіка кухні – це наука про організацію простору таким чином, щоб готування їжі займало мінімум часу і приносило максимум задоволення. Правильно спланована кухня полегшує щоденний побут, економить сили і приносить естетичну насолоду. Як зробити кухню зручною?

Типи планування кухонного гарнітура

Розмір, форма і особливості планування приміщення - ось, що потрібно враховувати, вибираючи тип конструкції кухонного гарнітура. Окрім одно-, дво- і трирівневих варіантів, кухні поділяються на такі критерії:

  • Лінійні. Гарнітур розташований вздовж однієї стіни. Підходить для невеликих кімнат, адже має компактні розміри і пропонує багато місця для зберігання.
  • Паралельні. Дві лінії меблів знаходяться паралельно одна одній. Такий проєкт підходить для вузької кімнати середніх розмірів.
  • Кутові. Меблі займають два перпендикулярні кути. Один із найбільш поширених типів планування для ефективного використання місця..
  • П-подібний. Гарнітур розташований вздовж трьох стін, утворює літеру “П”. Забезпечує багато місця для зберігання, але підходить виключно для великої площі.
  • Кухня з островом. Має окрему робочу поверхню, яка розташовується посередині. Також відома, як кухня з барною стійкою. Сучасний варіант, який підходить для приміщень 15 кв.м. і більше.
кухня

Робоча зона на кухні

Кухонна стільниця, а точніше, її розміри і проектування, безпосередньо впливають на комфорт під час приготування страв. Розглянемо основні правила ергономіки робочої зони.

  • Матеріал виготовлення. Якщо ви готуєте часто, важливо вибрати стільницю міцну, стійку до води, подряпин і високих температур. Розглянемо кілька варіантів:
  • - натуральний та штучний камінь - надійний, важкий, не пористий матеріал, який витримує найагресивнішу експлуатацію; не боїться високої температури, ударів, порізів, не вбирає запахи;

    - масив дерева - екологічно чиста сировина, яка виглядає просто розкішно; стільниця з дерева вимагає обережного використання і регулярного догляду; при потребі її можна реставрувати;

    - стільниця МДФ - щільна, міцна, природна і надійна; має захист від вологи і гарний вигляд; доступна у широкому асортименті дизайнів;

    - ДСП-стільниця - естетична, практична, сучасна; має бюджетний цінник і різні види захисних покриттів.

  • Розмір робочої зони. Оптимальна ширина стільниці – 60-90 см, глибина – 50-60 см. Таких параметрів цілком достатньо для зручного нарізання, миття та приготування продуктів.
  • Типи освітлення. Робоча зона повинна бути добре освітлена. Це впливає на вашу безпеку на кухні. Крім центрального плафона, встановіть точкові світильники над стільницею, або купіть кухню з LED-підсвічуванням.

Не менш важливою є висота стільниці. Її слід обирати, зважаючи на зріст користувача. Загалом, оптимальна висота для приготування їжі – на 10-15 см нижче ліктя зігнутої руки. Для барної стійки вона може бути більшою.

кухні

Правило робочого трикутника

Це основний принцип ергономіки кухні. Робочий трикутник утворюють три основні зони: холодильник, мийка і плита. Ідеальна довжина кожної сторони трикутника – 120-210 см. Такий підхід дозволяє мінімізувати рухи і підвищити ефективність роботи. Суть ідеї така:

кухню
  1. дістати з холодильника продукти
  2. помити їх
  3. приготувати.

Мінімум рухів - максимум ефективності.

Організація зберігання

Безлад на кухні здатен зіпсувати навіть найсучасніший дизайн. А правильна організація зберігання допоможе підтримувати порядок і швидко знаходити потрібні предмети. Як реалізувати зони зберігання для продуктів та посуду?

кухонний гарнітур
  • Навісні й підлогові шафки кухонного гарнітура підійдуть для зберігання тарілок, чашок, продуктів, кухонного інвентарю. На верхніх полицях поставте предмети, які використовуєте рідко, на рівні очей - те, що потрібно щодня.
  • Висувні шухляди необхідні для зберігання виделок та ложок, дрібних предметів побуту, спецій, ножів.
  • Системи карго допоможуть швидко знайти пляшки з олією та алкоголем, консерви, корм для тварин.
  • Додаткові органайзери, такі як сушки для посуду, лотки для виделок, підставки для спецій створять ідеальний порядок в будь-якій секції кухні.

Ергономіка кухні – це ключ до економії часу. Дотримуючись простих правил планування, ви зможете обладнати кухню, яка зробить побут приємним заняттям, а не щоденними тортурами. Пам’ятайте, що найголовніше – це індивідуальний підхід і врахування своїх потреб.

Поради для початківців

  • Все плануйте заздалегідь. Найкраще рішення - створити макет кухні, або замовити безкоштовний 3D-проєкт на нашому сайті.
  • Не економте на головному. Матеріали виготовлення меблів і фурнітура - це те, що впливає на якість кухні.
  • Зверніть увагу на освітлення. Багаторівневі світильники - запорука комфортної роботи.
  • Будьте відкриті до експериментів. Поєднуйте перевірені традиції й сучасні лайфхаки.

Бажаємо вам успіхів у створенні ідеальної кухні!


Стаття опублікована 1 місяць тому
Всі статті Попередня Наступна
Товари по тематиці
Посилання на сторінки з товарами: Кухні
Контакти
Закрити
Напишіть нам
Чат з TABURETKA.UA
Зателефонуйте нам
Або замовте дзвінок
Замовити дзвінок